​​
Profesorul ideal

Profesorul ideal

No Comments on Profesorul ideal

Care este profesorul ideal?

Toți avem păreri diferite. Dar și profesorii adoptă stiluri diferite, pe care le cred ei ideale. Opinia mea este că profesorul ideal trebuie să aibă niște însușiri care să îi dea un caracter complex.

În primul rând, profesorul ideal trebuie să știe bine materia pe care o predă. Este foarte important ca elevul să nu-l întreacă în cunoștințe, ca profesorul să poată răspunde la oricare întrebare a elevului. Profesorul trebuie să știe cum să predea. Să fie sever și să aibă autoritate în ochii elevilor, dar totuși să fie tolerant, deoarece elevii fac uneori glume, și la prima greșeală să nu îi pedepsească prea sever, ci să le mai dea o a doua șansă, pentru că toată lumea o merită.

În al doilea rând, profesorul trebuie să convingă elevii că ei pot învăța. Trebuie să-i încurajeze la învățat, trebuie să îi motiveze, în așa fel, încât, elevii să se apuce de studiat. Toți elevii au valori, și profesorul trebuie să-i îndrume ca să descopere aceste valori, în orice domeniu ar fi acestea. Profesorul călăuzește elevul, în așa fel, încât, și personalitatea lui să se dezvolte. Caracterul elevului e mult mai important, decât notele sale. Dacă are un caracter dezvoltat, o să-şi dea seama de unul singur ce e bine şi ce nu, şi o să se apuce el singur de învăţat, când o să vadă cât de important este. Şi respectul faţă de profesor al elevilor este mai mare, dacă nu totul se rezumă la învăţat, aşa, relaţia dintre ei devine mult mai familiară.

În al treilea rând profesorul trebuie să fie modelul, exemplul elevilor. Dacă profesorul nu se comportă ca un om civilizat, matur, elevii de unde să înveţe cum să se comporte? Deseori, oamenii învață mai mult prin propriul exemplu, decât prin cuvinte. În cazul în care vorbele nu coincid cu faptele sale, niciodată nu va fi ascultat. Un profesor are autoritate doar în cazul în care vorbele lui coincid cu faptele lui. Elevii sunt cei mai buni critici, ei vor observa  neconcordanța și aceasta îi va deziluziona.

Profesorul trebuie să se adapteze la elevii lui. În continuu, trebuie să înveţe ca să poată face faţă generaţiilor noi. Foarte multe lucruri se schimbă de-a lungul anilor, nu mai sunt lucrurile aşa cum erau pe vremea când profesorul era la şcoală. Trebuie să facă faţă schimbărilor, trebuie să poată învăţa de la elevi.

Profesorul nu are voie să facă diferenţe între elevi. Elevii simt asta, şi pot fi influenţaţi negativ (nu o să mai înveţe din materia respectivă, nu o să-i facă pe plac profesorului). Dar apare şi cazul invers, când un elev este prea lăudat. Atunci apare invidia colegilor, şi elevul preferat poate fi exclus din cercul de prieteni, elevi. Profesorul poate să aibă elevii preferaţi, dar nu trebuie să arate asta.

Mă simt norocoasă, fiindcă am întâlnit profesori de acest gen, care, după părerea mea, împlinesc criteriile de mai sus.

De Zsofia Szekely

About the author:

Related Posts

Multimedia pentru Viata parteneri

Back to Top